Företagen hänger kvar vid gammal mjukvara

Många hinner inte uppdatera sina program - eller bryr sig inte alls om det. En femtedel av svenska företag anser att mjukvaruuppdateringar inte är viktiga, något som lär bli en dyr åsikt, förr eller senare.

Helt ärligt, hur gamla är programmen på din jobbdator? Det hör nämligen inte till ovanligheterna att se Windows XP:s böljande gröna fält på skrivbordet hos företagen.

Java update

Och när klickade du bort en Javauppdatering senast? Enligt säkerhetsföretaget F-Secure saknar 

Så här säger Johan Jarl som är säkerhetsexpert på F-Secure, och har koll på hur företagens attityder till uppdateringarna.87 procent av alla datorer viktiga uppdateringar, vanligen för Java, Windows och Flash.

– Enligt vår senaste undersökning där vi ställde frågan ”Hur viktiga är mjukvaruuppdateringar på ditt företag?” till 100 svenska företag, svarade 62 procent att det var mycket viktigt, 18 procent att det var viktigt, och 20 procent svarade att det inte var viktigt. I undersökningen ingick åtta länder, och Sverige var det land där uppdateringar upplevdes som minst viktiga, säger han.

IDG Johan Jarl

Är okunskap boven?

En femtedel anser alltså att uppdateringarna inte är viktiga. Det är rimligt att anta att det är okunskap som är boven, för vem skulle avbryta arbetet för att gå igenom en krånglig installation som kräver omstart om man inte vet vad det är bra för?

Sårbarheter i gamla program är vanlig orsak till att företaget drabbas av skadlig kod. Siffrorna för hur stor del av cirkulerande skadlig kod som tar sig in genom sårbarheter varierar, men det står klart att det är det vanligaste målet för attacker.

De flesta verkar förstå att de bör uppdatera, men kör ändå gamla versioner.

– Tidsbrist tror jag är den vanligaste orsaken.

HUR SKYDDAR NI ER VERKSAMHET?

Hur skulle ni reagera om er verksamhet blev hackad på grund av en kunds, leverantörs eller partners brist på skydd mot intrång i sina IT-system? Eller åt andra hållet, hur skulle de reagera om deras verksamhet blev hackade på grund av bristande säkerhet i er IT-miljö?

Vilken skada skulle det ge verksamhet i form av dataförlust och/eller goodwill till era externa intressenter? Hur länge kan er verksamhet vara operativ och klara sig utan t ex tillgång till affärssystem, offert-/order-/lagerhantering och fakturering? Har ni en strategi för IT-säkerhet som patchhantering, backup och återställnings av data? Det är ett komplext problem med många frågeställningar och drabbar verksamheten hårt såväl resultatmässigt som likviditetsmässigt.

AUTOMATISERAD PATCHHANTERING

Det behöver inte ta er tid i anspråk och därmed drabba er produktionseffektivitet. Med vår tjänst Bphst Guld sköter vi detta automatiskt och schemalagt på tider som inte påverkar er produktion.

Att upparbeta en fungerande strategi för uppdateringar är därför direkt nödvändigt och en mycket viktig del inom området IT-säkerhet för att så långt som möjligt undvika intrång och/eller onödiga och kostsamma driftstopp. Med Bluerange Bphast Patch Management tar vi arbetet med automatiserad patchhantering så långt det är tekniskt möjligt idag till en låg fast och förutsägbar månadskostnad.

Bluerange Bphast Patch Management hjälper dig få en centraliserad och automatiserad process för patchhantering av mjukvara för såväl Windows- som tredjepartsapplikationer i både virtuella och fysiska miljöer. Läs mer om Bluerange Bphast här

KÄLLA

IDG